Ortopedik ayakkabı, tasarımı uzmanlar tarafından yapılan, ayağın anatomik şekline uygun olarak dizayn edilen bir ayakkabı türüdür. Bireyin yürürken daha konforlu hareket edebilmesi için bu ayakkabılar tercih edilmektedir. “Ortopedik ayakkabı nasıl olur?” diye merak edenler için tüm detayları anlattık!
“Ortopedik ayakkabı nedir?” diye sorulduğunda kısaca; kişinin ayak tabanına, bileğine ve bacağına uygun tasarlanan bir ayakkabı çeşididir, cevabını verebiliriz. Vücut anatomisi göz önüne alınarak ayakkabı tasarlanır. Vücudun yürüyüş esnasında düz durabilmesine, doğru bir adım grafiği ile hareket edebilmesine olanak tanır. Bütün ortopedik ayakkabılar aynı olmamakla beraber herkes için uygun değildir.
Dış görünüş bakımından klasik ayakkabılara benzeyen bu türdeki ürünler, konfor anlamında üst düzey bir performans sağlar. Dışarıdan bakıldığında ortopedik ayakkabıyla normal bir ayakkabı arasındaki farkı anlayamayabilirsiniz. Farkı anlamak adına ayakkabının içine bakmalısınız. Asıl fark, iç tasarımındadır. Her ortopedik ürünün ayak dizaynı değişkenlik gösterir. Aynı şekilde her birinin faydası da farklıdır. Genel anlamda ortopedik ayakkabıların faydaları ise şu şekildedir:
“Ortopedik ayakkabı faydaları nelerdir?” denildiğinde yukarıdaki maddeleri sıralayabiliriz. Faydalar, ayakkabının çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.
Bu tür özel ayakkabıların her biri, ekstra olarak burunlarında ve topuklarında destek barındırırlar. Bu destekler, yürümeyi daha konforlu bir hale getirirken duruş postürünü de düzeltir. Ayakkabının tabanı kesinlikle kaymaz bir malzemeden imalat edilmiştir. Fayans, ahşap, beton ya da cam; zemin ne olursa olsun ayakkabılar asla kaymaz.
El ile bükmeye çalıştığınızda yanlardan asla patlak vermezler. Kavisli orta ve dış taban yapısına sahiptirler. Kolayca bükülüp tekrar eski haline gelebilirler. İç astarları özel malzemeden tasarlanmıştır. İç astar herkeste aynı değildir. Bazı ortopedik ayakkabıların iç astarları, daha farklı malzemelerden seçilebilir. “Ortopedik ayakkabı özellikleri nelerdir?” şeklinde bir soru yöneltirseniz, bu özellikleri sizler için sıralayabiliriz.
Ayağı desteklemekten çok daha fazlasını yapan bu ayakkabılar, ağrıyı azaltmadan hiza sorununu çözmeye kadar pek çok fayda sağlarlar. Tüm bu faydalar ise ortopedik ayakkabılarda kullanılan malzeme ile gerçekleşir.
Termoplastik; ısıtıldığında yumuşayan, bir anda soğutulduğunda sertleşen malzemelere verilen isimdir. Termoplastik malzemeler, giyim endüstrisinde çokça tercih edilir. Ortopedik ayakkabı üreticileri de taban malzemesi olarak termoplastik unsurlara ağırlık verirler.
“Ortopedik ayakkabılarda hangi malzemeler yer alır?” sorusuna da yanıt verebiliriz. Polietilen köpükler, bu tasarımlarda asla es geçilemez. Çok geniş bir malzeme kategorisi olarak yer alan polietilen, ayakkabıların kalıplarında kullanılmaktadır. Yumuşak yapısı nedeniyle oldukça ideal bir malzemedir.
Kullanıldığında herhangi bir zararı gözükmüyor gibi olsa da ortopedik ayakkabılar, yanlış kullanımda bireye büyük bir dezavantaj sağlar. Eğer ihtiyaç yoksa, bu tür ayakkabıların kullanımı sınırlanmalıdır. Kişinin herhangi bir rahatsızlığı, ayağından kaynaklanan bir duruş bozukluğu ya da yürüme problemi bulunmuyorsa, ortopedik ayakkabılar kullanılmamalıdır.
Aynı şekilde ortopedik ayakkabıların uzun kullanılması da son derece sakıncalıdır. Eğer ki ayakkabıyı kullanacak kişi ayakta uzun vakit geçiriyorsa; sürekli yürüyen ya da koşan biriyse, ona göre ayakkabı seçmelidir. Ortopedik koşu ve yürüyüş ayakkabıları, piyasada yer almaktadır. Sıradan ortopedik ayakkabılar ne yazık ki istenen performansı veremeyecektir.
Ortopedik ayakkabı zararları ile karşılaşmak istemiyorsanız, ilk olarak uzman birinden görüş almalısınız. Ayağınızın postürüne ve şikayetinize istinaden uzmanınız, nasıl bir ayakkabı alacağınız konusunda sizlere gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Daha sonra ilgili ayakkabıyı satın alabilir ve sıkıntısız bir şekilde kullanabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.